onsdag 4 augusti 2010

VI VILL FORMA VÄRMDÖ TILLSAMMANS MED DIG

Det här är VärmdöCenterns plattform för VärmdöValet 2010 - En programförklaring

En 100-procentig skola

VärmdöCentern vill att Värmdös skolor ska vara 100 procent i alla dimensioner. Vi vill möta både lågpresterande och högpresterande elever i sitt kunskapssökande. Skolan ska ge förutsättningar för att alla elever ska nå sina mål och få korrekta betyg.

En 100-procentig skola kräver ett tydligt ledarskap Idag har Värmdö en delad skolorganisation. Det vill vi ändra på.

Vi vill ingå en bred överenskommelse om skolan och är övertygade om att ett tydligt ledarskap endast kan uppnås med en nämnd och en förvaltning.

För att uppnå kommunens mål att Värmdös skolor skall bli bland de 5 bästa i länet år 2014 vill VärmdöCentern stärka samarbetet med alla berörda för att nå detta viktiga mål.

Lyft fram och tillämpa de goda exemplenVärmdöCentern vill aktivt premiera insatser som visat sig fungera och ta lärdom av goda erfarenheter samt sprida denna kunskap.

VärmdöCentern kommer fortsätta driva på för att våra skolor verkligen når målet att bli 5 bästa i Stockholmsregionen. Vi är övertygade om att både såväl svagpresterande som högpresterande elever måste mötas i sitt kunskapssökande. Så sätter vi eleven i centrum.

Så finansierar vi 40 öre lägre skatt

VärmdöCentern verkar för mindre byråkrati vilket resulterat i stora besparingen.

· Byråkratin kan ytterligare minskas med 7-10 miljoner kronor per år.

· Vi vill använda 50 % till bättre kommunal service och 50 % till skattesänkning.

· Vi vill motivera fler som vistas i vår kommun att också skriva sig här. 500 fler mantalsskrivna ger en ökad intäkt på 15 miljoner kronor per år.

Vi satsar mer på våra ungdomar

Ungdomar behöver meningsfull sysselsättning, vilket skapas genom bra utbildning, praktik eller arbete. Vi vill också att kommunen tar sitt ansvar och bygger passande bostäder. Våra ungdomars hälsa och välbefinnande måste prioriteras av politiker, föräldrar och skola.

· VärmdöCentern vill att kommunen ska mer aktivt stimulera företagare till att skapa ungdomsjobb och praktikplatser

. VärmdöCentern vill dessutom att kommunen kraftigt öka sin ambitionsnivå vad gäller att ordna sommarjobb. Ett första etappmål bör vara 400 sommarjobb.

. Kommunen ska utveckla samarbetet med frivilliga och ideella organisationer för att hitta nya former för meningsfulla möten mellan ungdomar

Värmdöpolarna och Nattvandrarna har visat vägen, kommunen ska stimlera och stödja till fler initiativ

  • · · Kommunens samtliga förvaltningar ska samarbeta bättre och kreativt kring ungdomars hälsa
  • · · Alternativa metoder för ungdomars välbefinnande och livskvalité
  • . Värmdö kommun måste bli bättre på att fånga upp ungdomar med risk för att hamna i utanförskap.

VärmdöCentern - ett bra miljöval

VärmdöCentern vill att miljöarbetet präglas av lokala lösningar som fungerar hela vägen. Miljömedvetenhet och kretsloppsarbete börjar lokalt och hos den enskilde. Det kan till exempel innebära att ge möjlighet till att låta hela avfallskedjan hanteras lokalt.

Här är några av VärmdöCenterns förslag

  • Lokala kretslopps och VA lösningar bör tillåtas bland annat på Djurö.
  • Särskild uppmuntran ska ges till lokala småskaliga vindkraftverk genom till exempelvis rabatt för bygglov som också inkluderar ett småskaligt vindkraftverk
  • Uppmuntra till nya miljölösningar såsom miljöladan
  • Nya detaljplaner ska säkerställa alternativa miljösatsningar.
  • Energiförsörjning ska lösas lokalt

VärmdöCentern är varsam mot Värmdö – är du?

Värmdö är vackert och skall förbli det. VärmdöCentern verkar aktivt för att:

· Bevara kulturhistoriskt intressanta byggnader samt för att rädda kultur- och naturmiljöer

. Kommunen ska säkerställa att utbyggnad och exploatering av Värmdö ska vara varsam. Utbyggnad skall ske framförallt genom förtätning av redan exploaterade områden.

VärmdöCentern har aktivt medverkat till att rädda naturområdet Ekbacken från exploatering. Frågan är ännu inte slutligt avgjord.

Trivsel och livskvalitet för äldre

  • Vi vill bygga fler seniorbostäder och särskilda boenden och vill ha ett större utbud med varierande bostadsformer även för seniorer och äldre.
  • Vi vill införa en garanti för att makar/sambor ska få bo ihop även då den ene maken bereds särskilt boende
  • Aktiviteter för äldre ska styras och utvecklas mer av de boende och närstående.
  • Vi vill införa en bättre matkultur för såväl seniorer som för skolungdomar, med bland annat godare och mer näringsriktig.
  • Vi vill generellt öka livskvalitet på våra äldreboenden bland annat genom att alla seniorer som vill ska kunna komma ut i det fria dagligen, med hjälp om det krävs.
  • Vi vill också ge mer stöd åt verksamheter som”Guldkanten”, och involvera den sociala ekonomin i seniorernas vardag
  • Vi vill inrätta ett äldreombud som ska kunna hjälpa till med pappersexercis mm.
  • Vi vill göra seniorerna mera delaktiga i den kommunala besluten och öka brukarinflytandet.

Ja, vi är en kulturkommun

VärmdöCentern har drivit igenom trådlöst internet på alla kommunens bibliotek och vill bygga ett nytt huvudbibliotek som blir en spännande mötesplats där aktuell, digital och klassisk kultur får plats. Vi vill att alla barn och ungdomar från tre år till och med årskurs nio erbjuds professionell scenkonst, film och bild.

VärmdöCentern vill skapa en öppnare och mera transparent kommun

Vi vill utveckla dialogen med medborgarna och att man ska kunna komma i dialog med politikerna i samband med sammanträden. Medborgarna ska ha rätt till dialog med politikerna när det är skarpt läge. Handlingar från sammanträden och beslut ska snabbare komma ut på nätet och blir lättare att hitta i. Ännu fler möten bör kunna bli offentliga. Medborgarna ska ha möjligheten att följa och påverka de politiska processerna. Internet måste användas bättre för medborgardialog. Den mänskliga kontakten mellan politiker och medborgare måste kompletteras med en kommun som är öppen på nätet 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan.

Vi har vi varit med om att driva igenom att alla nämndsammanträden är öppna så att medborgarna får ta del av dialoger och diskussioner.

Vi värnar företag på Värmdö

VärmdöCentern vill stimulera stimulera företag och aktivt verka för att företag flyttar till vår kommun. Målet är att skapa fler arbetstillfällen för att kunna bo och arbeta i samma kommun. Initiativ som ”Värmdömatchning” bör få ett starkare stöd.

Ett sätt att göra Värmdö mera intressant är att underlätta cluster för företagare och skapa ett fysiskt mötescentrum för företagare av modernt snitt. Vi vill stödja företag i Värmdö.

VärmdöCentern vill ha ditt stöd för detta och göra det tillsammans med Dig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar